داستان فیلم: زینال در چهل سالگی ( پژمان بازغی ) پس از 20 سال اسارت در عراق آزاد می شود، او در آغاز جنگ و هجوم دشمن با جمعی از سر بازان و اهالی شهر درایستگاه حسینیه خرمشهر مقابل دشمن مقاومت می کنند. اسکندر و چند نفر از همراهان اسکندر از زینال می خواهند در یک شبیخون به دشمن ، گاو صندوقی را که حاوی اسناد محرمانه ایست و در یک توطئه برای خروج از کشور در واگن باری قرار دارد از چنگ دشمن در آورند.

دوئل فیلمی است مربوط به دوران جنگ ایران و عراق كه 7 سال طول کشید (شهریور 1359-1367). در سینمای ایران این جور فیلمها ارزشی هنری دارند و جزئی از فرهنگ (میراث فرهنگی)، غرور، این کشور هستند . فیلمهای زیادی در ایران درباره این جنگ ساخته شده اند که بسيار با ارزشند از جمله از کرخه تا راین، بوی پیراهن یوسف؛ از ابراحیم حاتمی کیا، مزرعه پدری؛ از رسول ملاقلی پور عقابها که ارزش زیادی برای سینمای ایران کسب کردند و تاثیر زیادی برای افرادی که خارج از ایران به سر می بردند گذاشته.

دوئل فیلم تازه ای است که امسال ساخته شده و این بار از تکنیکهای سینمایی جدیدتری در آن استفاده کرده اند که تا به حال در سینمای ایران وجود نداشته و شاید هیچ کس تصورش را هم نمی کرد که چنین شود. این فیلم اولین فیلمی است که دارای جلوه های ویژه و دارای صدای دالبی در ایران است و در هنگام تماشای فیلم تماشاگران فاصله نزدیکتری را می تواند احساس کنند. فضا سازی آن با فیلمهای دیگر فرق می کند و تماشاگران می توانند خود را در میدان جنگ فرض کنند جنگی واقعه ای که دو دهه پیش صورت گرفت.

این فیلم پرهزینه ترین فیلم تاریخ سینمای ایران است که یک ميلیارد و دویست ميلیون هزینه ایست که برایش اختصاص داده اند. اما دلیل نمی شود با مخارج سنگین این فیلم بهترین و بی ایرادترين فیلم تاریخ سینمای ایران باشد. اما در میان فیلمهایی که تا به حال ساخته شده است می توان گفت: دوئل بهترین فيلم جنگی است. من این فیلم را سه بار دیده ام .

در تاریخ سینمای جهان فیلمهای جنگی زیادی ساخته شده که شمار آنها بسیار زیاد است. مثلاً جنگهای جهانی اول؛ که سینما سازان اغلب این فیلمها را قبل از شروع جنگ جهانی دوم ساختند. فیلمسازانی از جمله: جان فرد، هوارد هاکز، د.و.گریفیث،ویلیام وایلر و بیلی وایلدر، و جنگ جهانی دوم؛ فیلمهای از جمله: نجات سرباز رایان؛ استیون اسپیلبرگ(1998)،دکتر استرنج لاو ؛استنلی کوبریک(1964)که بعد ازجنگ جهانی دوم ساخته شد و جنگهای دیگر که جزء افتخارات تاریخ سینمای جنگ هستند. فیلم نجات سرباز رایان فیلمی است که در زمان جنگ جهانی دوم روی می دهد. تهیه کنندگان این فیلم(استیون اسپیلبرگ، ایان برایس، بانی کرتیس، کوین دِلانوی، مارک گوردن، مارک هافمن، گری لوینسن، اِلیسون لیون سیگان) هزینه و زمان(16ماه) زیادی صرف این فیلم کردند و فیلم موفقی از آب در آمد.

از نکات قوت فیلم می توان به موسیقی فیلم اشاره کرد. مجید انتظامی، موسیقی یکی از مهم ترین عوامل موثر در فیلمِ است که فیلم را همواره زنده نگه می دارد و موسیقی مجید انتظامی در این فیلم دوئل بسیار زیباست. اگر فیلمی موسیقی خوبی نداشته باشد با آنکه در تمام زمینه ها خوب کار شده باشد آن فیلم آنجور که باید باشد به چشم دیده نمی شود. موسیقی این فیلم تمام مدت با فیلم یک هارمونی خوبی دارد که یکی از عوامل موفقیت این فیلم است.

اما ادوات و سلاحهای استفاده شده در فيلم از نظر من در مقایسه با فیلم های خارجی بسیار ساده و ابتدایی و بنظر می آمد اصلا" متعلق به ارتش عراق نبودند.

از نظر من این فیلم در زمینه های از جمله: بازیگری، کارگردانی، فیلمبرداری، صدا برداری، گریم، جلوههای ویژه و موسیقی بسیار موفق بوده و هفت جایزه گرفته و بهترین فیلم سال جشنواره فجر شده.



(این نقد در تاریخ 05/09/83 از طرف ا.ش. ارسال شده است.)

صفحه نقد و بررسی
دوئل